Combat Survival Kit

Статията е публикувана с любезното съгласие на автора, г-н Стоян Стоянов.


Combat Survival Kit - Общ вид

В блога си вече съм писал за изготвянето на джобни комплекти за оцеляване (тук и тук). Реших да си взема и едно професионално (или комерсиално) изпълнение на такъв комплект. Избрах си „Combat Survival Kit“ на фирмата за военна екипировка Web-Tex. Не толкова, че е кой знае колко по-различен или по-добър от моя, но ме привлече факта, че цената му беше чувствително по-ниска, отколкото сбора от цените на всеки един компонент, влизащ в съдържанието му. Някои от тези компоненти така или иначе мислех да си купувам, и вероятно цената (на дребно + доставките) щеше да излезе дори по-висока.

Както при всички комплекти за оцеляване, така и при този, съдържанието е фокусирано над осигуряването на предмети, свързани с основните моменти при оцеляването – изготвяне на убежище, огън, сигнализация, вода, храна и навигация.

Ето и съдържанието:

Combat Survival Kit - Съдържание

  1. Сгъваемо ножче от стомана с твърдост 440 – Полезно за всякакви дейности, свързани с разрязване.
  2. Ferrorod запалка – Източник на искри с висока температура. Водоустойчива и дълготрайна.
  3. Бутонен компас – Ориентиране и навигация.
  4. Секретни игли – Поправка на облекло и екипировка. Закрепване на превръзки и др.
  5. Рибарска корда – За риболов, капани за птици, поправка на облекло и др.
  6. Рибарски кукички – Риболов.
  7. Вирбели – Част от риболовния комплект.
  8. Оловни тежести – Част от риболовния комплект.
  9. Молив – Водене на записки. Оставяне на знаци.

Combat Survival Kit - Съдържание

10. Памук – Палене на огън. Тампони за почистване на рани и др.
11. Чаена свещ – Осветление, палене на огън. Тази тук вече е използвана веднъж за палене на огън в лошо време, така че да не ви прави впечатление неугледния й и замръсен вид. :)
12. Сигнална свирка – Сигнализация.
13. Шивашки комплект – Игла за шиене, конци и копчета.
14. Тел за примки – Освен за примки, може да се използва и за поправка на екипировка, оборудване и облекло, както и други неща.
15. Жичен трион – Рязане на дърво. Изготвяне на убежище.

Comat Survival Kit - Съдържание

16. Кибрит.
17. Таблетки за пречистване на вода – 10 броя. Всяка е достатъчна за дезинфекцията на 1 литър вода.
18. Основни инструкции за оцеляване.
19. Форма за регистриране на инцидент.

Всичко това е поставено в здрава пластмасова кутия. На вътрешната страна на капака й има сигнално огледало.

Combat Survival Kit - Кутията

В комплекта липсват лекарства и разни други дреболии, но затова пък ги имам в този, който си направих сам. По принцип нося и двата. Тъй като моя е доста плътно нареден и залепен херметично, когато ми затрябва някоя от дреболиите, отварям Combat Survival Kit-a. По удобно ми е. Пространството в кутията не е малко и може да се добавят и други неща по избор. Тук обаче реших да снимам комплекта така, както ви го доставят.

Комплекта закупих от един магазин в Англия. Тъй като ми го донесе приятел, не съм плащал пощенски разходи и цената беше 10 паунда. Само информативно погледнах цената на някои от компонентите и видях, че съм на сметка.
Ножчето в комплекта го видях да се продава отделно за 6,70 паунда. Жичният трион струва 2.50 – 3.00 паунда. Свирката – 2 паунда. Запалката струва поне 2 паунда. Таблетките за пречистване на вода съм виждал в България да се продават по 2 лева едната. Простата сметка показва, че офертата е добра.

Към комплекта имам само две забележки – кутията е добра, но по-добра би била ако беше от метал. Затварянето й не е особенно херметично и ако смятате, че има вероятност да се намокри е по-добре да облепите краищата й с изолирбанд. Както и да я увиете с малко ластик против лесно отваряне.


Стоян Стоянов 24.03.2009

Disclaimer- прочетете внимателно!

Полезна информация