Pocket Survival Kit

Статията е публикувана с любезното съгласие на автора, г-н Стоян Стоянов.


Джобният комплект за оцеляване(Pocket Survival Kit) е набор от най- необходимите и полезни дреболийки, които биха ви били от полза ако ви се случи нещо на път, на работа или в каквито и да е други случаи в които нямате специална екипировка или не сте си вкъщи. Броят и размерите на всяка една от тези дреболийки е съобразена с това, целият този комплект да е не по-голям от кутия цигари.
Този ограничен обем доста смалява списъкът на нещата, които могат да влязат в съдържанието на джобния комплект за оцеляване.
Обикновенно това са основни лекарстени материали, превързочни и дезинфекциращи материали, игли, конци и др.

Ето примерен джобен комплект за оцеляване, който нося винаги в себе си.

Джобен комплект за оцеляване (Pocket Survival Kit).

Целият комплект се побира в кутия от лента за пишеща машина (1), с размери:
диаметър – 6 см

височина – 2,5 см

Ето и списък на нещата, които съм включил в съдържанието му:

1. Кутия от лента за пишеща машина. – Не особенно тясна. Пластмасата е сравнително мека, което означава, че няма да се счупи, ако по невнимание я изтървете или седнете върху нея.

2. Активен въглен (2 таблетки) – Прилага се в случаи на леки форми на диария, на отравяния и свръхдози, настъпили след прием през устата, тъй като спира абсорбцията на токсините от храносмилателно-чревния тракт. Противопоказно е приложението на активен въглен в случаи на погълната киселина, основа или петролен продукт.

3. Аналгин (2 таблетки) – Остри и силни болки след операции или наранявания; болки при тумори, колики, други остри или хронични силни болки, доколкото са противопоказани други терапевтични средства; висока телесна температура, която не се повлиява от други средства.

4. Парацетамол (2 таблетки) – Обезболяващо и температуро-понижаващо.

5. Бусколизин (3 таблетки) – Комплексно лечение на заболявания като: спазми на хранопровода и кардията; гастродуоденит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника; спастичен запек; жлъчни кризи; бъбречни колики; тенезми на пикочния мехур; спазми на родовите пътища по време на раждане; лихиометра;повръщане от различен произход, дисменорея, заплашващ аборт.

6. Левкопласт (2 лепенки) – повърхностни рани.

7. Пресовани тампончета от памук (2 броя) – почистване на рани, палене на огън и др.

8. Синтетично въженце (1 метър) – Употреба според случая. Винаги има за какво да послужи.

9. Лопедиум (2 капсули) – При остра диария.

10. Магнитна стрекла за компас – ако се постави върху тънък връх или игла, показва посока север.

11. Запоена стъклена тръбичка с йод – дезинфекция на рани и др.

12. Секретни игли – закрепване на краищата на парче плат и др.

13. Кристали калиев перманганат – промивки на рани, промивки на стомаха, обезаразяване на вода и др. В смес със захар или глицерин се самозапалва.

14. 5 бр. кибритени клечки, драскало и комплект риболовни кукички и тежести.

15. Игли за шиене (2 броя).

16. Малка макара с конец за шиене.

17. Молив и пластмасова тръбичка с навита рибарска корда 0.20 (15м).

18. Аспирин (2 таблетки) – използвано често като болкоуспокояващо средство, антипиретик (при треска), грип, като противовъзпалително средство и при ревматични и други заболявания.

19. Стерилно острие за скалпел – реже перфектно.

В комплекта съм включил и парче домакинско алуминиево фолио и парче стерилна марля (компрес). На снимката не са показани.
Фолиото служи за изготвяна е различни вместимости за течности, за нагряване на вещества и за правене на светлоотражатели.

Стерилната марля се използва за превръзки и компреси на рани.

Смятам, че това е необходимият минимум от вещи, които човек би трябвало да носи винаги в себе си под формата на джобен комплект за оцеляване или джобен санитарен пакет. На много от вас ще им се стори малък и непълен и вероятно ще предложат още допълнения, но аз смятам, че джобният комплект за оцеляване би трябвало да е малък и незабележим, до момента в който се наложи да го използваш.

А и смятам, че по-добре половината от нещо, отколкото едно цяло нищо. Защото, ако си окомплектовате нещо по-голямо, много по-голяма е вероятноста бързо да ви омръзне да го разнасяте със себе си, и все по-често, тръгвайки уж замалко някъде, няма да го взимате със себе си. А смятам, не това е целта.

Стоян Стоянов 07.04.2008

Disclaimer- прочетете внимателно!

Полезна информация

Comments