Pocket Survival Kit 2

Статията е публикувана с любезното съгласие на автора, г-н Стоян Стоянов.


Преди известно време публикувах една статия, наречена „Джобен комплект за оцеляване“. Още тогава споменах, че предложеният там вариант за джобен комплект за оцеляване не е окончателен, и скоро да очаквате нов. Е, това време дойде. Преставям ви „Джобен комплект за оцеляване – версия 2″ :)

Джобният комплект за оцеляване са всичките ония „дреболии“ и полезни предмети, които могат да увеличат шанса ви да оцелеете, ако попаднете в екстремна ситуация, събрани в малка кутийка, която можете незабележимо да носите в някой джоб на дрехата си.

Всеки един от тези предмети е заслужил мястото си в комплекта и се е доказал в реални ситуации. Много от Вас сигурно ще направят забележка за включването на допълнителни полезни неща в списъка, но аз смятам, че това са най-необходимите. Ако направим комплект за оцеляване с всички предмети, които са полезни в условията на едно оцеляване, то ще се получи пакет с тегло няколко килограма и обем колкото малка раничка. Такива комплекти се ползват от летци, командоси и други специални военни части и те определено не се вместват в определението „джобни“.

Идеята на джобния размер не е, както смятат някои „разбирачи“ във форумите и някои сайтове, за да се фукаме, че можем да го направим толкова малък и да си запълваме времето с безполезни неща. Идеята е да се направи комплект, който едновременно да е максимално полезен и да е с минимални размери, които няма да причиняват неудобство при носенето му и да ни изкушават да го оставим вкъщи. Човек никога не знае, кога ще му се наложи да прибегне до помоща му. В такива случаи ще бъдете много щастливи, че той е с Вас.

Запознатите с материята ще забележат известна аналогия с комплектите за оцеляване, цитирани в книгите на Джон Уайзман и други подобни ръководства за оцеляване. Отговорът ми е: „Няма нужда да откриваме топлата вода“. Съдържанието им е тествано и доказало се в практиката. Естественно има и някои мои допълнения, които сметнах за полезни.

Смятам, че комплекта ще се окаже полезен на много туристи, велосипедисти, рибари, ловци и дори хора, които обикновенно не се занимават с такива неща. Лекарствата и някои от предметите, включени в него, са често приложими в ежедневието, и бихте се радвали, ако постоянно са ви под ръка.

Да преминем към изготвянето на комплекта.

Кутията, в която ще се поберат всичките предмети от комплекта, трябва да е с размери не по-големи от дланта ви. Така ще се побере във всеки един джоб.
Има два варианта: да е метална или от пластмаса. Пластмасата е лека и в много случаи доста здрава, но аз лично се придържам към металните кутии. Металът има няколко предимства:

  • Металът се огъва, но не се чупи.
  • Вътрешната страна на капака може да се полира до огледалност, която да се използва за сигнализиране.
  • Негорим е. Макар и с малък обем (показаната кутия е с обем малко повече от 100 мл) може да се използва за преваряване на вода, пържене и дори приготвяне на малки порции храна.

Подходящи са кутиите от тютюн, бонбони, пури, парфюми и т.н. Кутията, показана тук е от бонбони и има размери 9,3 х 6 х 2 сантиметра. Капакът е на панти, което също е за предпочитане.
След като съдържанието на кутията се подреди и уплътни с памук за да не се размества, тя се облепя със скоч, което я прави практически херметична.

Препоръчително съдържание на комплекта:

1. Секретни игли. Полезни при закрепването на краищата на разкъсани дрехи, превръзки, парчета плат и др. Могат да се използват като импровизирани кукички за риба. В случая съм взел 2 броя с различна големина.

2. Игли за шиене. Две обикновенни и една по-голяма, с голямо ухо, което позволява използването на по-дебели върви, сухожилия, канап и т.н. Иглите са полезни и в други ситуации, като например вадене на тръни и трески от кожата и др.

3. Конец за шиене – Малка макара с няколко метра конец.

Малък медицински пакет, включващ основните групи лекарства: антихистаминови, аналгетични, стомашно-чревни, дезинфекциращи.

4. Алергозан – За симптоматично лечение на алергични ринити и конюктивити; сенна хрема; кожни алергични реакции – обриви, сърбеж, ухапване от насекоми, дермографизъм; лекарствени и хранителни алергии. Количество, необходимо за еднодневно лечение – 3 таблетки.

5. Аспирин – използвано често като болкоуспокояващо средство, антипиретик (при треска), грип, като противовъзпалително средство и при ревматични и други заболявания. 2 таблетки.

6. Аналгин – Остри и силни болки след операции или наранявания; болки при тумори, колики, други остри или хронични силни болки, доколкото са противопоказани други терапевтични средства; висока телесна температура, която не се повлиява от други средства. 2 таблетки.

7. Парацетамол – Обезболяващо и температуро-понижаващо. 2 таблетки

8. Бусколизин – Комплексно лечение на заболявания като: спазми на хранопровода и кардията; гастродуоденит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника; спастичен запек; жлъчни кризи; бъбречни колики; тенезми на пикочния мехур; спазми на родовите пътища по време на раждане; лихиометра;повръщане от различен произход. Количество за еднодневно лечение – 3 таблетки.

9. Лопедиум – При остра диария. 2 таблетки.

10. Активен въглен – Прилага се в случаи на леки форми на диария, на отравяния и свръхдози, настъпили след прием през устата, тъй като спира абсорбцията на токсините от храносмилателно-чревния тракт. Противопоказно е приложението на активен въглен в случаи на погълната киселина, основа или петролен продукт. Може да се използва и като част от прост воден филтър, поставяйки се във сламка, през която се пие вода.

11. Аулин – Силно обезболяващо средство. При остри травми, бъбречни кризи и силни болки от всякакъв произход.

12. Памук, под формата на пресовани тампони. За почистване на рани, палене на огън компреси и др.

13. Малка лупа. Осново за палене на огън с помоща на пречупените слънчеви лъчи. Предварително се уверете, че е достатъчно силна, за да се справи с това. Друго полезно приложение е при ваденето на тръни, трески, жила и други дребни предмети от кожата, окото и т.н.

14. Рибарска корда, навита на малка тръбичка. Дебелината й е 0.20 и е с дължина около 15 метра. Полезна при ловене на риба, жаби, изготвяне на примки и капани за птици, гризачи и т.н. Може да се използва и за пришиване на различни материали.

15. Магнитна стрелка от компас – Поставена върху остра игла или върху плаващ във вода лист, показва посоката север. За целта може да се използват и миниатюрните компаси, които се продават по магазините, но само след като се уверите, че наистина са точни.

16. Стерилно острие за скалпел – Реже перфектно. Полезно при мини-операции, разрязване на парчета плат, въже и т.н.

17. Синтетично въженце с дължина около метър и половина. Здраво е и може да се използва за различни цели, като например привързване на различни части от облеклото, правене на примки, за палене на огън по метода „Bow Drill“.

18. Миниатюрен LED фенер – Светидиода има по-дълъг живот от обикновенната крушка и по-бавно „изяжда“ живота на батериите. Този тук е саморъчно направен от светодиод, който се продава заедно с някои газови запалки. Поместен е в контейнерче от лекарството „Осцилококцинум“ и се включва посредством свързването на две жички. изведени в задната част на фенерчето. Сигурен съм, че може да измислите и други решения.

19. Малък молив – За водене на записки и оставяне на бележки към евентуално търсещите ви спасителни екипи.

20. Левкопласт – За повърхностни рани. 2 лепенки.

21. Презерватив – В случая той не е включен заради стандартното си приложение (което в наше време наистина може да се окаже животоспасяващо). Много полезен при херметизиране на различни предмети, като например кибрит, мобилен телефон, GPS, часовник и т.н. Поставен в завързан ръкав или крачол на дреха, може да се превърне в идеален резервоар за вода, събиращ около един литър вода. Напълнен с малко вода и притиснат във формата на увеличителна леща, може да се използва за палене на огън чрез фокусирането на слънчевите лъчи.

22. Превръзка от марля – Изготвяне на компрес, превръзка, почистване на рани и дори част от прост воден филтър. Също така поставена върху останалите предмети от комплекта, помага за уплътняването на съдържанието, за да не се размества и трака.

23. Запоена тръбичка, пълна с йодна тинктура – дезинфекция на рани, пречистване на вода и др.

24. Малка свещ, издялкана до сечение с квадратна форма – Квадратната форма е за по-удобното и вместване в кутията и спестяването на място. Свеща е полезна при паленето на огън, както и за осигуряването на светлина.

25. Контейнер с две отделения, запълнени съответно с калиев перманганат и захар – Много е удобно използването на корпуса на еднократна газова запалка, както е в случая. уплътнено със памук и залепено със скоч, съдържането е практически херметично затворено. Калиевият перманганат има много приложения: дезинфекция на рани, борба с гъбични инфекции, промивки на стомаха и пречистване на вода (бледорозов разтвор – за 20 мин прави водата годна за пиене; розов – за промивки и дезинфекция; и тъмно-розов – за борба с гъбични и бактериални инфекции). Захарта е полезна при хипогликемия (падане на кръвната захар). Смесването на калиев перманганат и захар в различни отношения (1:5, 1:9) води до нестабилна смес, която може да се самозапали при капването на капка вода или при поставянето и между триещите се краища на парчета дърво, с които искате да запалите огън. Капването на глицерин върху калиев перманганат води до почти моментално самозапалване.

26. Алуминиево фолио - Парче с размери 30х30 см, прилежно сгънато до необходимата големина. Може да се използва за изготвяне на импровизирани съдове за вода, за готвене на храната и за направата на светлоотразителни повърхности, които да са полезни при сигнализирането на спасителните екипи.

27. Комплект риболовни кукички и тежести – Освен стандартното им приложение за ловене на риба, те могат да се използват и за улавяне на птици, земноводни и влечуги.

28. Кибритени клечки и драскало – Дължината на клечките е скъсена, с цел да се спести място. Главите на клечките са потопени в разтопен парафин, за да се постигне известна водоустойчивост. На снимката не се вижда, но така полученият мини-кибрит се поставя в найлоново пликче и се затваря херметично. Все пак възможността за запалване на огън е една от най-важните в една ситуация на оцеляване.

29. Гумена тръбичка с дължина 30-40 см – С нея можете да пиете вода от труднодостъпни места, като например скални цепнатини или хралупи на дървета. Има и други приложения, като например отрязването на малки пръстенчета от нея, с които се закрепва плувка към кордата при риболов, използването й като ремък за спиране на артериални кръвоизливи и т.н.

Това са нещата, които аз реших да включа в джобния си комплект за оцеляване. Има още две-три, които ми се искаше да включа в него, но не ги намерих. Но така или иначе винаги мога да ги добавя, когато се сдобия с тях.
Това са камъче за запалка плюс валячето (имаше едни масово разпространени в миналото запалки „Clipper“, на които целият механизъм, който подава искрата, се изваждаше като една част и може да работи самостоятелно). С този механизъм може да се запали памук или друг подходящ материал, на принципа на магнезиевите запалки Примус например. Другото е малка сигнална свирка.
Ако имате останало свободно място бих ви препоръчал и метално жило (като за велосипедни спирачки и скорости), което е подходящо за изготвяне на примки и други приспособления.

Готово! Вече имате собствен джобен комплект за оцеляване. Но всичко не свършва до тук. За да имате полза от него, трябва да си изградите навика да го носите винаги в себе си. Освен това трябва периодично да го отваряте и да преглеждате съдържанието. Срока на годност на някои лекарства минава бързо а и може да се е случило нещо с някой от предметите.


Стоян Стоянов 12.11.2008

Disclaimer- прочетете внимателно!

Полезна информация

Comments