Спален чувал: Видове, избор и грижи

Статията е публикувана с любезното съгласие на автора, г-н Стоян Стоянов.Изборът на спален чувал има много общо с избора на дрехи за походи сред природата. Той трябва да е с правилният размер (дължина и ширина), да има подходящото количество изолационен материал за най-ниските очаквани температури, да е направен от материя, която диша и не задържа влага, както и да има качествен цип.

Конструкция на спалният чувал

Частите на спалният чувал най-общо са:

 • външна обвивка – направена от лека тъкан, най-често найлон или полиестер. Трябва да е достатъчно дебела и качествена, за да предпазва следващият изолиращ слой.
 • изолация – изолиращият материал на спалните чували основно е два типа: естествен и изкуствен. Естествените материали обикновенно са събирани от водоплаващи птици – пух от патици и гъски, който изолира тялото им в студеното време. Качеството на пуха, както и методите за поставянето му между външната и вътрешната обвивка силно варират. Търсете спални чували с висококачествен пух, който е фиксиран чрез „прегради“ – шевове между двете обвивки, които пречат на материала да се размества. Птичият пух е най-топлият и лек материал за изолация, който може да се използва за спални чували, но това е така само когато е сух. Когато се намокри или дори само овлажни, той губи почти всичките си изолационни свойства, и по-лошото – много е трудно да бъде изсушен в полеви условия. Синтетичната изолация се поставя на слоеве и е стабилно закрепена на мястото си. Проверете колко слоя изолация са използвани и как са закрепени. Някои спални чували предлагат повече изолация в горната си половина, отколкото в долната. Избягвайте спални чували, в които изолацията е закрепена на мястото си с помоща на шевове, които образуват участъци без изолация. Повечето синтетични материали запазват изолационните си качества дори когато са влажни. Някои синтетики са много леки и топли – те са най-добрият избор, който можете да направита, ако се нуждаете от качествен спален чувал, подходящ за всякакви условия.
 • вътрешна обвивка – направена от лека материя. Не трябва да абсорбира и задържа влага. Много евтини спални чували използват памучни или бархетни материи за вътрешна обвивка. Те предлагат комфорт, но са неподходящи за дълги преходи и експедиции, където ще са изложени дълго на влага.
 • качулка – част от основният спален чувал, която можете да издърпвате над главата си, ако времето е прекалено студено. Тя предпазва главата ви топла без издишаният въздух да овлажни вътрешността на чувала.

 • Подплата – тънка торба с формата на чувала, която се поставя в основния спален чувал. Предназначението й е да пази вътрешната обвивка чиста и да добави още малко изолация.

 • Калъф – чувал от здрава материя, който се поставя върху основния спален чувал, за да предпазва външната обвивка и  да добавя още изолация. Калъфите се правят от водоустойчиви и дишащи материи и могат да бъдат използвани като мини-убежище. Има множество добре проектирани „чували-биваци„, които дори имат мрежести отвори, които да предпазват лицето ви от насекоми и да позволяват някаква вентилация при по-топло време.

 • бариера за изпаренията – непромокаема мембрана, проектирана да задържа топлия и влажен въздух, създаден от тялото, вътре в слоевете на чувала. Тя се ползва само при температури под О градуса (Целзий).

Избор на спален чувал

Изпробвайте спалният чувал като влезете и се раздвижите малко в него. Нужно ви е малко пространство за подплатата и за повечко дрехи, когато времето е по-студено. Уверете се, че имате достатъчно място да движите ръцете си, когато го закопчавате и откопчавате отвътре, както и достатъчно място за краката си, за да могат да си почиват в комфортна позиция.

Спалните чували се изготвят в три основни стила, всеки от които има свои собствени предимства:

 • Правоъгълен спален чувал – най-икономичния и разпространен тип. Ципът му го отваря напълно и го превръща в двойно по големина одеало. Този тип е широк и е много подходящ за топло време или в затворени помещения. Недостатъците му като чувал за преходи и експедиции са много. Големите пространства около торса, краката и ходилата означават, че ще ви трябва повече топлина (респективно енергия) за да ги подържате затоплени. Излишъкът от материал прави чувала по-голям и тежък. Няма защита за главата ви при студено време.

 • Спален чувал тип „Мумия“ – името му произлиза от формата, която придобивате, когато влезете в него! Той следва много плътно извивките на тялото ви. Има много малко излишни пространства въздух, след като влезете вътре. Ципът може да достига само до половината разстояние надолу по чувала, така че се образува добре затворен и изолиран „джоб“, в който да поставите краката си. Отворът на чувала образува добре изолирана качулка, която с помощта на издърпващ се шнур приляга плътно около лицето ви, за да запази топлият въздух вътре. Спалните чували тип „Мумия“ за екстремно студено време могат да са съставени от два независими чувала – вътрешен и външен, които се използват заедно. Чувалите „Мумия“ са без съмнение най-топлият от всичките стилове спални чували. Тяхното тегло се определя от количеството и типа на използваните изолационни материали.

 • Цилиндричен спален чувал – това е компромис между ефективността на чувалът „Мумия“ и икономичността на правоъгълния чувал. Очертанията му следват тези на тялото, но ве пак има доста повече свободно пространство, отколкото при „Мумията“. Също така може да има и качулка с пристягащ шнур, или поне някакво продължение, което да предоставя някаква защита и изолация за главата. В зависимост от количеството на изолацията, този чувал е добър избор за бивакуване през пролетта, лятото и есента.

Грижи за спалният чувал

 • Пазете спалният си чувал чист!
 • Не яжте докато лежите или седите в него.
 • Поправяйте повредите и разкъсванията колкото се може по-скоро, след като се появят.
 • Пазете го от влагата – вода отвън и влага отделена от тялото ви.
 • Проветрявайте го добре след всяка нощувка и не спете с глава завита в него.
 • Когато съхранявате спалният си чувал, просто го приберете без да го навивате и нагъвате излишно.

Стоян Стоянов 20.12.2008

Disclaimer- прочетете внимателно!

Полезна информация